Den 107:e kvinnodagen!

Igår var det den 107:e Internationella kvinnodagen. Hoppas ni fick tillfälle att fira ordentligt.Jag åt middag med hudexperten Elita Löfblad från Skin Agency och skålade champagne! Internationella kvinnodagen inträffar  varje år den 8 mars och är till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Elita och jag kom fram till att vi har det ganska bra här i Sverige.

Vet du hur denna högtidsdag kom till?

Den internationella kvinnodagen började år 1910 och initiativtagare var den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Stort inflytande hade Clara Zetkin som var tyska och en känd kommunist. Clara växte upp i ett hem med både feminismen och klasstänkandet. Hennes pappa var skollärare i byn och hennes mamma Josephine var fransyska och en aktiv feminist och arbetarklasskämpe.

Tanken med den Internationella kvinnodagen är att fira kvinnodagen på samma dag i alla länder. Sedan 1978 finns den 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Hur man firar den här dagen varierar mellan olika länder.

I vissa länder uppmärksammar och uttrycker männen sin kärlek till kvinnan. Haha…

I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället. Låter bättre…

 

Kommentera