Vad vet du om luftfuktighet på  vinter och sommar?

Vår hy trivs bättre i varma klimat med större luftfuktighet. Jag kommer väl ihåg när jag för första gången reste till Brasilien. Efter duschen så smörjde jag in mig och huden blev helt kladdig. Fick duscha av mig  igen och skippa bodylotion. I Sverige är det annorlunda. Här måste man smörja in sig om man duschat, både vinter och sommar.

På vintern är luftfuktigheten här ca. 90% och sommartid ca.45%. Ändå är luften fuktigare på sommaren. Hur går det till? Man räknar den relativa fuktigheten. Även om sommaren har mer vattenånga så är den på vintern fryst och kan inte tillgodose fukt. På vintern när det är kallt kan det inte finnas så mycket vattenånga medan på sommaren när det är varmt kan det finnas mycket mer vattenånga uttryckt i gram vatten per kubikmeter.

Vad händer med din hy när det blir torrare luft?

När du vistas i torr luft så ångar fukten ut ur dina porer. Detta leder till att du i första hand blir yttorr, det vill säga att din hudtyp kan fortfarande vara , men ditt yttersta hudlager är snustorrt. Det kan orsaka både fnasig hud och akneproblem.

På kliniker med SkinPlans hudanalys kan du på 1 minut mäta hudens fukt och tillstånd på fett. Kan du inte ta dig till en klinik eller salong med SkinPlans system så gör en SkinPlan hudanalys online istället.

 

Kommentera